Dag 19 - Reisverslag uit Roncesvalles, Spanje van Tonny Vaan - WaarBenJij.nu Dag 19 - Reisverslag uit Roncesvalles, Spanje van Tonny Vaan - WaarBenJij.nu

Dag 19

Door: Tonny

Blijf op de hoogte en volg Tonny

18 Mei 2010 | Spanje, Roncesvalles

Saint Palais – Roncesvalles

Vanmorgen op tijd op en om zeven uur al aan het ontbijt. Frans ontbijtje, dat wel. Te weinig voor een fietser, die inspanning moet leveren. Eerst maar naar ‘St. Jean Pied de Port’ fietsen en daar kijken naar het weer om vanmiddag de ‘Roelandspas’ te beklimmen. Het eerste stuk begon voor de afwisseling weer met een klim en niet zo’n kinderachtige. Wel een prachtige route over zeer rustige weggetjes. Dat maakt dan wel weer veel goed. Na een klein uurtje haalde ik twee fietsers in. Godfried uit Alphen ad Rijn en Rien uit Amsterdam. Na een praatje te hebben gemaakt ben ik weer doorgereden en afgesproken om elkaar in ‘St. Jean Pied de Port’ weer te ontmoeten. Net voor het stadje gaf het routeboekje aan linksaf naar ‘St Magdaleine’. Klopte prima, maar sufferd die ik was reed ik na die afslag gewoon verder zonder nog op de kaart te kijken. Wel lekker afdalen en daarna omhoog met maar liefst 14%. Bovengekomen ben ik toch maar even gestopt om op de kaart te kijken. Ik zat helemaal verkeerd, veel te ver doorgereden. Na de eerste afslag had ik na 200 meter weer rechtsaf gemoeten. Ik besloot om gewoon door te fietsen en als het kon naar rechts af te buigen. Op die manier moest ik ook in ‘St. Jean Pied de Port’ uitkomen. Dat lukte ook wel, alleen eerst nog over enkele zeer steile klimmetjes dorpje in en weer uit. Uiteindelijk kwam ik van een geheel andere kant ‘St. Jean Pied de Port’ binnengereden. In het centrum zaten Godfried en Rien al op een terrasje aan de koffie. Ben maar bij hen aangeschoven en daarna twee routeboekjes terug naar huis gestuurd. Ook nog een stempel gehaald bij het pelgrimsbureau. Toen even bij een winkeltje wat te eten gekocht en daarna met z’n drieën in het parkje gegeten. Inmiddels was het al half twee geworden en de hoogste tijd om te vertrekken. Het is vanaf hier nog 28 kilometer naar ‘Roncesvalles’ dat op 1057 meter ligt. Een flinke beklimming die in het eerste stuk wel rustig begint, maar de laatste 15 km zijn behoorlijk pittig. Er zitten gemene stukjes bij van 9%. Gewoon heel rustig begonnen en steeds op reserve gereden. Na elke 300 meter hoogteverschil even stoppen en op andere twee wachten. Daarna weer verder en om half vijf waren we boven. Wat foto’s gemaakt en daarna zo’n 100 meter afgedaald naar ‘Roncesvalles’, waar een refuge is. Volgens de informatie van het Genootschap van Sint Jacob zouden hier ook Nederlandse vrijwilligers werkzaam zijn. Dat klopte ook wel, het was daar een drukte van belang. Voor mij eigenlijk veel te druk, daar houd ik helemaal niet van. Maar goed, ons aangemeld en we konden daar overnachten. Voor fietsers waren er containers geplaatst met in elk 8 bedden. Dat zal een onrustig nachtje worden denk ik. Gelukkig heb ik oordopjes bij me. Ik hoop voor mijn medeslapers, dat zij die ook bij zich hebben, hihi… Eerst nog even gereserveerd voor een ‘pelgrimsmaaltijd’ in het restaurant. Je moet daarvoor 9 euro betalen en krijgt dan een pasje, waarmee je aan kunt schuiven.
Samen met de overnachting komt dat op 15 euro totaal. Best goedkoop. Ik hoop alleen dat het vannacht een beetje rustig is. Er zijn enkele Duitse wandelaars, die om negen uur al de nodige wijn achter de kiezen hebben en erg luidruchtig zijn. Ik ga in elk geval vroeg slapen en probeer morgen
om acht uur op de fiets te zitten. Het zal dan nog best koud zijn, maar de vooruitzichten zijn goed voor morgen. Het nieuwe achterwiel loopt prima, nu begint echter al sinds enkele dagen de trapas te tikken. Ik heb het steeds goed in de gaten gehouden en merkte vanavond, toen ik het controleerde enige speling in de as. Ik zal het verder goed blijven checken en, wanneer ik een goede fietsenzaak tegenkom, de as maar laten vernieuwen. Volgens mij is het een shimano as, dus die zullen ze hier ook wel hebben. Zo zie je maar, als het echt zwaar wordt belast, dan gaat het slijtageproces erg snel. En vandaag is dat best het geval geweest……

Totaal 1616 km
Hoogtem. 1540 Mtr

• 24 Mei 2010 - 18:18

Marian:

Hoi Tonny,

Ik ben even aan het "bijlezen" want ik ben net terug uit Londen. Lees ik dat je hebt geslapen in een container, wat toepasselijk!!!!!

Doei, goeie reis verder!!

• 24 Mei 2010 - 18:37

Bas:

He pa, lees dat het slijtageproces erg snel gaat?? Gelukkig valt dat enkel van de fiets te zeggen!! Pittige etappes hoor.