Dag 18
Door: Tonny
Blijf op de hoogte en volg Tonny
17 Mei 2010 | Frankrijk, Parijs
Vannacht werd ik plotseling wakker door een flinke plensbui. Wat een lawaai maakt dat op de tent zeg. Gelukkig duurde het maar een half uurtje, daarna heeft het niet meer geregend. Vanmorgen om zeven uur opgestaan en meteen aan het inpakken geslagen. Alles uit de tent in de ‘Gite’ gelegd en daarna de tent maar ingepakt, die was kletsnat. De verwarming in de ‘Gite’ had ik gisteravond op 20 graden gezet, zodat het lekker warm was vanmorgen. Het droogrek met de was had ik gisteravond binnen gezet, zodat die goed droog was. Eerst maar een kop koffie gemaakt en daar een paar schijfjes cake bij gegeten. Toen alles ingepakt en op de fiets gedaan. Net toen ik wilde vertrekken kwam de oude dame er aan gelopen en vroeg me of ik haar even wilde helpen om drie bloempotten voor haar op te hangen. Dat heb ik natuurlijk even gedaan. Ze boog nog net niet voor me, maar ze was me wel erg dankbaar. Om kwart over acht op de fiets en meteen een lekker tempo erin. De benen voelden de inspanning van gister nog wel hoor. In ‘Taller’, een kilometer of vijf verderop, zag ik in het dorp enkele fietsen staan. Daar was een refuge en toen ik er even heen reed, zag ik vijf fietsers, die daar hadden overnacht. Even een praatje gemaakt en verder maar weer. Om tien uur was ik in ‘Dax’ en ben daar even in het centrum wezen kijken. Erg druk daar, dus ben ik maar snel weer verder gefietst. Een klein stukje buiten de stad even een kop koffie gedronken in een barretje en weer verder gereden. Ik was van plan om in ‘Peyrehorade’ te kijken of ik ergens een ‘plat du jour’ kon eten. Dat was me eerder op deze tocht ook goed bevallen. Bij een beklimming lagen er nog wat waterplassen op de weg en opeens zag ik daarin bandensporen. Een stukje verder zag ik een fietser rijden. Al snel had ik haar, zo bleek later, ingehaald. Ze heette Bernadette en komt uit Delft. Bernadette rijdt alleen. Haar zus is tot ‘Labouhaire’ met haar meegefietst en vanaf daar is ze alleen. Toen ik haar vertelde dat ik tussen de middag wilde gaan eten, vroeg ze me of het goed was als ze met me mee ging. ‘Natuurlijk’, zei ik en zijn we samen verder gereden tot ‘Peyehorade’ om daar een restaurantje te zoeken. Inmiddels was het zonnetje gaan schijnen en hebben we heerlijk buiten op een terrasje een spaghetti bolognese gegeten, prima krachtvoer voor fietsers. Daarna weer verder. Na een tijde stopte ik om mijn jasje uit te doen. Het was lekker aan het opwarmen, inmiddels zo’n 22 graden. Op hetzelfde moment kwam een fietser aan gereden, het was Jan uit ‘Berlicum’. Hij rijdt al zo ongeveer voor de vijfde keer naar Santiago en weet ontzettend veel details te vertellen. Ik ben daarna doorgefietst, omdat het tempo te veel verschilt en ik misschien naar ‘St Jean Pied de Port’ wil doorrijden.
Na een uurtje verder gereden te hebben en ik ‘Saint Palais’ naderde, besloot ik toch maar om daar de refuge op te zoeken en te kijken of er nog plaats was. Ik heb dan al 100 km gedaan. Dat is genoeg voor vandaag. Morgen zie ik wel weer verder. Terwijl ik me geïnstalleerd had en wilde gaan douchen waren Jan en Bernadette ook gearriveerd. Meteen de was gedaan en de tent te drogen gehangen. Om kwart over zeven werd de maaltijd opgediend en hebben we met zo’n 12 pelgrims lekker gegeten met een glas wijn erbij. Dat alles door twee franse vrijwilligers klaargemaakt.
Dan mijn verslagje nog even schrijven en alweer een eindje verder op weg naar het einddoel.
Pour Brigitte: Le cake est formidabel. Merci beaucoup pour les cinq jours extra ordinaire. A bientôt en aout.
Totaal 1552 km
Dag 102 km