Dag 27 - Reisverslag uit Sarria, Spanje van Tonny Vaan - WaarBenJij.nu Dag 27 - Reisverslag uit Sarria, Spanje van Tonny Vaan - WaarBenJij.nu

Dag 27

Door: Tonny

Blijf op de hoogte en volg Tonny

26 Mei 2010 | Spanje, Sarria

Villafranca de Bierza – Sarria

Slechte nacht gehad. Om half drie wakker geworden met hevige buikpijn. Even liggen draaien, daarna toch naar het toilet. Daar heb ik 10 minuten gezeten en liep helemaal leeg. Weer naar bed, maar kon niet meer slapen. Om zeven uur opgestaan en weer moest ik hollen. Daarna de boel ingepakt en ondertussen nog eens naar het hokje. Om Kwart voor acht stond ik helemaal klaar om te vertrekken. Wel eerst nog iets te eten naar binnen gepropt met twee koppen thee. Toch op weg gegaan. Vandaag de klim naar ‘Cerbreiro’, een afstand van totaal 33 km. De laatste 2.5 km naar ‘Cerbreiro’ zijn erg zwaar, zo’n 9-10%. De eerste kilometers gingen nog redelijk, maar toen de klim echt begon, liep Kees meteen bij me weg. Het ging helemaal niet. Alle energie was uit mijn lichaam en het enige wat ik deed was ontiegelijk afzien. Op 1100 meter hoogte zijn we gestopt en hebben we in een bar iets warm gedronken. Ik was totaal verkleumd en zat te rillen op mijn stoel. Twee koppen thee later zijn we aan het laatste stuk begonnen. Steeds heb ik op mijn hoogtemeter gekeken tot ik 50 meter hoger was en dan uitrusten en op adem komen. Is dit nog wel leuk, vroeg ik mij meerdere malen af. Maar evenals vorig jaar bij ‘Alpe D’huzes’ dacht ik ‘Opgeven is geen optie’. Toch boven gekomen, waar Kees me stond op te wachten. Wat ben ik blij dat ik op dit moment een maatje heb. Hij houdt me steeds in de gaten en is erg bezorgd. Bovengekomen gaat de route weer naar beneden en een eind verder moet er dan nog naar het hoogste punt op 1335 meter worden geklommen. Ook die beproeving heb ik doorstaan. Daar besloten we om meteen de afdaling er achteraan te doen naar ‘Triacastela’. Afdalen lukt nog wel. De temperatuur was tot zo’n 8 graden gedaald en het regende ook telkens. Toch redelijk goed beneden gekomen, hebben we meteen een restaurantje opgezocht om iets te eten. Eerst weer hardlopen naar het toilet. Daarna een flinke pan soep besteld met brood en dat ging er wel in. Ik moest wel eten, anders ging het helemaal niet meer. Daarna moesten we nog ongeveer 21 km naar ‘Sarria’. Hier wilden we naar toe, omdat daar een fietsenmaker is. Proberen om het middenblad van Kees te vervangen. Het laatste stuk er naar toe was ook niet makkelijk, steeds op en af tot wel 8%. Ik ben er gekomen en meteen een Albergue gezocht, die we na een erg steil stuk lopend met de fiets moesten nemen. Wel een zeer luxe Albergue. De bagage moesten we eerst in de hal zetten en daarna de fietsen achter het gebouw buiten. Het was ongeveer 15.00 uur toen we daar aankwamen. Ik ben meteen gaan douchen en Kees heeft alle kleding in de wasmachine gedaan.
Op de kamer sliep ook een Italiaan, die Engels sprak. Hij sprak me meteen aan met de vraag of er iets was. Blijkbaar zag ik er precies uit, zoals ik me voelde. Toen ik hem vertelde wat er aan de hand was, greep hij meteen in zijn rugzak en kwam met een heel arsenaal aan pillen aan zetten. Hij gaf me drie pilletjes, waarvan ik er meteen twee moest innemen en vanavond na de maaltijd nog een. Wat een hulp en medeleven, ik sta er steeds weer opnieuw van versteld. Ik ben meteen het bed in gedoken onder de dekens, want warmte, zo zei hij, is het beste wat er is.
Ben als een blok in slaap gevallen even na vijven kwam Kees terug. Of ik de twee boardingkaarten, die ik voor hem opgeslagen had even op een stickje wilde zette, dan kon hij ze bij de fietsenzaak uitprinten. Daarna is hij met zijn fiets naar die zaak gegaan en ben ik maar aan mijn verslagje begonnen. Ik voel me nu wat beter dan eerder, misschien komt het dan toch nog goed? We moeten nog 130 kilometer fietsen naar ‘Santiago’. En het zijn erg zware, op en af, geen enkel stukje vlak meer.
Als iedereen me op afstand moreel ondersteund, dan gaat het lukken. Een goede nachtrust en vroeg naar bed vanavond………..
Elke dag, als ik op internet kan, is weer een verrassing voor mij. De vele reacties, die jullie plaatsen, doen me erg goed. Vooral op dit moment, nu het fysiek werkelijk een reis met ontberingen begint te worden.

Special for Brigitte and Dominique in Branne
Very many thanks for sending the old Wheel to Holland. It’s arrived last week allready.

And the family Warnet in Teillet.
My journey is still going strong. I hope to see you on my way back.

Nu is het aan Kees……

Vanmorgen moesten we het uiteraard het dal uit waar we gisteren ingereden zijn. Ik moet toegeven dat het er heel anders uit ziet als je klimt, of hebben oost hellingen een andere vegetatie? Ook heb ik vandaag helemaal geen bloesem geroken, maar dat zal wel aan de regen gelegen hebben. In het begin was het heel lichte motregen maar in de loop van de dag ging het harder regenen.
Tonny had het erg slecht, maar heeft zich toch naar boven weten te worstelen. In het laatste en zwaarste stuk van de klim was het gelukkig weer even droog. In de laatste 20 km naar ‘Sarria’ hebben we nog een flinke bui over ons heen gekregen, dat kon er ook nog wel bij.
De fietsenmaker heeft mijn kapotte tandwiel vervangen, maar helemaal gerust ben ik er niet op. Hij heeft een ander blad ‘passend’ gemaakt. Ik moest nog wel een keer terug omdat er te weinig ruimte was tussen het binnenblad en het middenblad zodat de ketting vastliep.
Ik hoop dat Tonny vannacht opknapt zodat we er morgen weer samen van kunnen genieten.

Totaal 2350 km
Hoogtem. 1290 Mtr

• 26 Mei 2010 - 17:40

Jens:

Hoi opa,

Ik vond het erg leuk om jou weer te zien op de webcam. Maar met dat baardje had ik je niet gelijk herkend. Als het goed is heb je mij zien gaan staan in de box. Soms dan val ik nog om, net als gisteren heel hard, maar dan zijn papa en mama gelukkig dichtbij om mij te troosten.
    Papa wil ook nog wat zeggen.
    Een Italiaan met pillen... Is dat wel te vertrouwen ;)
    Ze zeggen weleens dat de laatste loodjes het zwaarst wegen. En onthoud dat het lichaam niet zonder de geest kan. Met jouw wilskracht komt het wel goed!

• 26 Mei 2010 - 17:43

Gert Slob:

Hallo Tonny,

ik zie in je laatste verslag,dat je al aardig opschiet naar Santiago de C..Mooi man,wel aan de racekak,das minder mooi op de racefiets.
    Beroepshalve voeg ik je natuurlijk nog even toe ,dat je niet te veel in het rood moet gaan als je niet top bent!
    Succes de laaste etappes (van de heenweg dan)!

groeten Gert Slob

• 26 Mei 2010 - 18:38

Jeanne En Jacques:

...met meer dan 100 % (morele) ondersteuning vanuit het noorden van België: rust vannacht goed uit, laat je lichaam wat bekomen, en hopelijk morgen fit de fiets op voor de laatste etappes. Kom op Tonny.

• 26 Mei 2010 - 19:10

Gradus:

Hallo Tonny, kom je toch nog geheel afgetraind en op gewicht weer thuis. Maar alle gekheid op een stokje je hebt er wel bijna 2500 km opziten en dan kan er altijd een ongemakje de kop op steken. Ik ken jou goed genoeg om te weten dat je dit ook weer doorstaat en je einddoel ongetwijfeld gaat halen. Kop op taaie de groeten van Trix en Dimitri.

• 26 Mei 2010 - 20:06

Jan De Vaan:

Hallo Tonny,

Het schiet al lekker op, lastig van het ongemak maar probeer lekker te slapen, dan gaat het wel weer.
    Groet, ook aan je maatje Kees natuurlijk.

• 27 Mei 2010 - 15:47

Lotte:

Hey guestwriter!

Ik heb een super goede raad wat bergen betreft (geleerd in de 1e bij aardrijkskunde): Loef Woef honden weer, Lij blij zonneschij(n). Dit betekent dus dat je altijd aan de lij zijde van de berg moet blijven..
    Fijn zo'n ezelsbruggetje, ben alleen vergeten wat dan lij is en wat loef. (maar dat merken jullie waarschijnlijk maar al te goed)

Heel veel suc6 nog met de laatste bergen!

• 27 Mei 2010 - 17:20

Henny Meutgeert:

Hei Tonny, Ja, het is behoorlijk zwaar, zo lees ik. Maar kom op, je bent een doorzetter!!! Je kunt het!!! Het zal inderdaad hartstikke moeilijk zijn, maar weet, dat wij allemaal lekker achter onze pc zitten en jij je in het zweet moet werken en je dan ook nog een rotiig voelen, ik vind het heel tof van je, dat je dit doet hoor! Nog een klein stukje en je bent er, ik ben heel benieuwd hoe je dat ervaart! Maar toch heel fijn, dat er onderling zo''n fijne band ontstaat he? Zo zie je maar, het is net als Ede Staal (Drentse zanger) zei: het is nog nooit zo donker ewest of het wordt weer licht! Het klinkt gek, maar het is zo. Vol bewondering volgen we je reis en voor je het weet, ben je weer op de terugreis en terug bij Nelly en Jens. Wij vanuit Giethoorn volgen je met spanning en bewondering en we hopen jou en Nelly na je terugkomst gauw even een weekendje in Giethoorn te zien. Kunnen we lekker bijkletsen. Maar je verslagen zijn zalig om te lezen, je kunt er wel een boek van maken. Groetjes ook aan je maatje Kees en houd moed!!
    Doei en tot mails/ziens, Henny en Gerrit

• 30 Mei 2010 - 10:20

Bas:

Nou nou, je hebt deze dag niet cadeau gekregen zeg. Wat een mentale beproeving zo op het end....

(weet al dat je het hebt gehaald, maar vind toch leuk om op iedere dag te reageren)